“La vida és una estafa”, Juan Marsé
Regió 7
02/06/02

Juan Marsé, escriptor

“La vida és una estafa”

  • Juan Marsé és un dels escriptors més venuts del país, es considera un escriptor de best sellers?

Sincerament no he escrit mai per vendre molts llibres. En aquest cas, m’hauria plantejat un altre tipus de literatura, una altra mena d’històries. A més, no sé quin es el secret del best seller ni tampoc m’ha interessat gaire saber-ho.

  • Creu, tanmateix, que hi ha una tècnica específica per convertir un llibre en un best seller?

Hi ha una manera, que jo no sé quina es, que fa que un determinat tipus de novel·les es constitueixen en el que es diu un best seller. (…) No m’interessa aquest tipus de literatura. Amb mai no m’he proposat quina és la fórmula idònia per fer que es venguin molt. Si a mi m’agrada prou per donar-lo al meu agent literari perquè el faci arribar als editors, ja n’hi ha prou.

  • Per què gran part de les seves novel·les tenen un aire pessimista o un desenllaç fatalista i se centren en la història de personatges fracassats?

Bé, potser perquè jo considero que la vida és una estafa, i que d’alguna manera tots fracassem. L’únic que es pot fer és comprendre aquests personatges, però la batalla està perduda. El final que ens espera a tots és l’oblit total i absolut. Això no vol dir que no m’interessi per una sèrie de qüestions que tenen a veure amb la política, la societat o la cultura, però de cap manera procuro que aquests elements s’introdueixin en la novel·la d’una manera explícita.